15 d’agost 2008

To Know a Woman, d'Amos Oz

Llegir Amos Oz és un sacrifici intel.lectual que he agreujat voluntàriament amb To Know a Woman, és a dir, el mateix, però en anglès. Una novel.la que té un agent secret del Mossad com a personatge principal, però que no té res a veure amb l'espionatge ni amb Le Carré. Aquí tenim de nou un meticulós estudi sobre l'existència humana.
L'espia torna a casa a causa de la mort accidental de la seva dona. A partir d'aquest moment comença a conèixer la seva dona, un cop ella ja no hi és. To Know a Woman és com una història d'amor sense ser-ho, una juguesca entre la vida i la mort, el passat i el present i ser i el no ser. Observo que els personatges de les novel.les d'Amos Oz són ben complicats. En aquest cas un home rep un cop del destí en forma de tragèdia. De sobte, l'home s'atura i decideix reiniciar la seva existència. Jo diria que el protagonista planta la vida per a començar a existir.

És com dir: Paro de viure per a començar a existir. Un renaixement en l'existència, potser... L'home nou de 47 anys es resseteja i coneix l'esposa recentment morta, comença a conèixer la seva filla, la seva mare, la seva sogra, el seu país... fins i tot farà un amic i trobarà un nou destí!

He patit bastant llegint aquesta novel.la. La veritat és que passo una certa vergonya parlant sobre la literatura d'Amos Oz. Penso que aquest autor és extraordinari. No obstant, és massa difícil de seguir, un fet que no ha d'estranyar, tenint en compte la recerca existencial a la qual es sotmet al lector.