25 d’agost 2008

Waipulectura XVII: Amos Oz i La Bicicleta de Sumji

Edició XVII de Waipulectura amb Amos Oz, La Bicicleta de Sumji, el judaisme i el conflicte entre Israel i Palestina. Ni més ni menys que 6 hores de col.loqui, debat i atipada amb el millor de la cuina de la zona. La veritat és que després del viatge literari al Japó, ens feia molta il.lusió esbrinar una mica més què està passant avui mateix a Orient Mitjà.
L'Àngel va començar la sessió amb un detallat repàs de la terra física de Palestina, des d'Abraham al dia d'avui. Vàrem debatre una bona estona sobre qui era el veritable amo de la terra Palestina, tema polèmic i que va obrir encara més interrogants.
Una revisió de la història del poble d'Israel i del judaisme a càrrec de Joan i de Carolina va donar pas a un breu resum per part de la Lídia de la biografia d'Amos Oz, autor israelià nascut a Jersualem, intel.lectual d'esquerres i pacifista reconegut.
Una pausa acadèmica que ens va portar al sopar jueu amb retocs àrabs, on Rossana ens va explicar els pormenors de la cuina kosher. Per a llepar-se els dits, la veritat...
Finalment, l'estudi de la història d'Amos Oz, La Bicicleta de Sumji, on el grupet va debatre algun dels punts forts de la novel.la. Un nen d'onze anys experimenta un procés d'iniciació emocional i físic on s'adonarà de l'efímer d'allò material. Mencionar que aquest cop teníem entre nosaltres el germà de la Rossana, en Fernando, qui va aportar noves i necessàries reflexions.
Pollastre amb mel i ametlles, especiat amb herbes i curri. Un plat de la nostra amiga Rossana.